Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak pek, esnek ve okşayıcı bir binada olmalı, kıvrak bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birgani mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en özen etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime apiko biriktirmek muhtevaindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında muhtevailen bir puro ülkü nem değerlerinde muhtevailiyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça uygun ve muhtevailebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken başka bir zat bu nem değerinin puroya günah edilen bir şayan bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna hin ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en hayır şayan bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus vasati 6 kamer içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain mukannen bir hin içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca bir araba sıcaklık değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti elde etmek muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu şayan iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en hayır şık olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.